Kun etsit enkeleitä

Tällä kertaa Vielä yksi bisnes-podcastissa oli Hempan kaverina Tompan sijaan vieras, Antti Aalto. Hempan ja Antin historia ulottuu pitkälle Hempan edelliseen yritykseen Tervo Tradingiin, jonka kautta Hemppa toimi Antin ja hänen ystävien perustaman yrityksen myyntiagenttina. Tässä podcastissa Antti on puhumassa startupin rahoituksen hakemisesta.

Antilla on yrittäjyys verissä. Hän toimi ammattimuusikkona kauppiksen opintojen ohella, ja opintojen jälkeen toimi Warner Musicilla erityisesti mediapuolella. 2015 syksyllä Anttia pyydettiin mukaan perustamaan yritystä. Hän on siitä lähtien toiminut yrittäjänä React & Sharessa.

React & Share on liiketoimintamalliltaan SaaS-pohjainen yritys, eli he myyvät softaa palveluna. Tällaiset yritykset tarvitsevat usein alkurahoitusta erityisesti tuotekehityksen ja asiakashankinnan rahoittamiseksi. Tästä syystä Antti on loistava henkilö puhumaan rahoituksen hankkimisesta.

Startupin rahoitus

Kaikki startupit eivät välttämättä tarvitse ulkopuolista rahoitusta sijoittajalta. Jotkut yritykset rahoittavat toimintansa tulorahoituksella alusta lähtien, eli bootstrappaavat. Bootstrappaamisen negatiivinen puoli verrattuna ulkopuoliseen rahoitukseen on se, että investointeja ei voi tehdä etupainotteisesti, joka voi jarruttaa yrityksen kasvua.

Pankkilaina tai valtion tahojen myöntämät yrityslainat ovat myös hyvä vaihtoehto rahoitukselle mikäli ei haluta luopua yrityksen omistajuudesta, mutta pankkilainaa ei välttämättä myönnetä kovinkaan innokkaasti yritykselle, joka on vielä tuotekehitysvaiheessa.

Osakeanti

Jos kuitenkin päätetään hankkia ulkopuolisia sijoittajia mukaan, täytyy järjestää osakeanti, jossa yritys myy osakkeita ulkopuoliselle taholle, kuten sijoitusrahastolle tai bisnesenkelille.

Osakeanti ei ole puhtaasti hyvä tai huono asia. Rahan lisäksi uudet omistajat voivat tuoda hyödyllisiä verkostoja sekä uutta osaamista yrityksen hallitukseen tai jopa operatiiviseen toimintaan. Tämä voi muodostua pitkällä aikavälillä kullanarvoiseksi. Toisaalta osakeannin suunnittelu ja toteutus vie aikaa, joka on pois yrityksen kehittämisestä. Perustajien omistama osuus yrityksestä myös pienenee kun uusia osakkeita lasketaan liikkeelle ja myydään sijoittajille.

Kuuntele podista, miten osakeantiin kannattaa varautua ja millaisia valmisteluja se vaatii. Kuulet myös mistä lähteä haarukoimaan yrityksesi arvoa sijoittajia varten.

Rahoituksen hakeminen on myyntityötä

Monilla ihmisillä on hyvinkin hohdokas kuva siitä, millaista startupin rahoituksen hakeminen on. Pelkkä Slushissa ja muissa alan tapahtumissa hengaaminen ei useimmiten kuitenkaan riitä, vaan rahoituksen hakeminen on täysipäiväistä myyntityötä. Kuten kaikessa myynnissä, vain pieni osa kontakteista loppuu siihen, että sijoittaja oikeasti laittaa rahojaan yhtiöön. Myyntityön merkitystä rahoituksen hankkimisessa ei siis kannata aliarvioida.

Kuuntele podista Antin kohta kohdalta kuvaus siitä, millainen prosessi rahoituksen hakeminen on, sekä vinkit siihen, miten rahoitusta oikeasti on mahdollista saada.

Tämän jakson tärpit:

4:00 Minkälaisia asiakkaita React & Share auttaa ja miten?

5:30 SaaS-liiketoimintamallista

6:55 Lisää tietoa bootstrappaamisesta täältä.

7:30 Business Finland

9:10 Miten valmistautua osakeantiin

12:06 FFF-kierros, eli ”Friends, Family and Fools”-kierros.

14:40 Osakassopimus ja dokumentit, jotka allekirjoitetaan sijoitusta tehdessä. Muita dokumentteja, joita sijoittaja saattaa kysyä ennen sijoituspäätöksen tekemistä (pdf:n sivulla 63). Muista myös PRH:lle tehtävä ilmoitus osakeannista.

15:36 Esimerkkejä pitch deckeistä ja vinkkejä pitch deckin rakentamiseen

18:20 Yrityksen valuaatiosta

20:30 Rahoituksen hakeminen on myyntityötä

21:25 Slushiin pöhiseen

24:30 Sijoittajasta tulee pitkäaikainen kumppani yritykselle

27:10 Rahoitusta hakiessa ei kannata luoda yliodotuksia

29:00 Miten sijoittaja saadaan mukaan?

34:30 Kuinka suuri osa kontaktoiduista sijoittajista lopulta sijoittaa? Lue kuinka monta sijoittajaa Pipedriven piti kontaktoida saadakseen alkuvaiheen rahoituskierroksensa täytettyä.

36:17 Mitä Antti olisi halunnut tietää ennen kuin haki ensimmäistä kertaa rahoitusta?

39:45 Kolme asiaa, jotka ainakin kannattaa tästä podista muistaaMuut jaksot:

Bisnes-podcast

Kiinteistöalan disruptio

Spotify Soundcloud Podcast Kiinteistöalan disruptointi Tällä kertaa Hempan vieraana on Tuomas Ilola, Spacehubin ja Steerpathin toimitusjohtaja, kiinteistöalan konkari ja innovoija. Jakson aiheena onkin yrittäjyys ja disruptio kiinteistöalalla, mitä Tuomas ja…
Bisnes-podcast (3)

Kun etsit enkeleitä

Spotify Soundcloud Podcast Kun etsit enkeleitä Tällä kertaa Vielä yksi bisnes-podcastissa oli Hempan kaverina Tompan sijaan vieras, Antti Aalto. Hempan ja Antin historia ulottuu pitkälle Hempan edelliseen yritykseen Tervo Tradingiin, jonka kautta…
Bisnes-podcast-logo

Miksi yritykset kaatuvat?

Spotify Soundcloud Podcast Mitä arvonluonti yrityksissä oikeasti tarkoittaa? Arvon luominen ja arvoperusteinen myynti ovat lähellä Hempan ja Tompan sydämiä. Itse asiassa Tompan diplomityö käsittelee juurikin tätä asiaa.  On hyvä heti…
Bisnes-podcast-logo

Mitä arvonluonti yrityksissä oikeasti tarkoittaa?

Spotify Soundcloud Podcast Mitä arvonluonti yrityksissä oikeasti tarkoittaa? Arvon luominen ja arvoperusteinen myynti ovat lähellä Hempan ja Tompan sydämiä. Itse asiassa Tompan diplomityö käsittelee juurikin tätä asiaa. On hyvä heti…
Bisnes-podcast-logo

Provisiopalkka on myyntialan vitsaus

Spotify Soundcloud Podcast Provisiopalkka on myyntialan vitsaus Tällä kertaa Hemppa ja Tomppa pureutuvat provisioon, joka on yksi kahtiajakavimmista aiheista myyntialalla. Hempan kirjoittaman blogiin tästä aiheesta tuli niin paljon palautetta sekä…
Bisnes-podcast-logo

Päämies-agentti-ongelma

Spotify Soundcloud Podcast Päämies-agentti-ongelma Vielä yksi bisnes-podcast sai alkunsa, kun Hemppa ja Tomppa Sellai oy:stä huomasivat, että myynnin konsultointia tehdessään usein keskustellaan samoista ongelmista ja samoista ratkaisuista. Näille samoille asioille…


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *