Myynnin ulkoistaminen halki, poikki ja pinoon
Ulkoistaminen ei ole uusi keksintö. Firmat ovat ulkoistaneet toimintojaan vuosisatojen ajan: Harvemmissa pienemmissä yrityksissä on omia tilintarkastajia, kirjanpitäjiä tai lakimiehiä. Myös erilaisia myyntiagentteja on ollut niin kauan kuin myytäviä tuotteitakin.
Nykyään kuitenkin ala on murroksessa. Kuten Hemppa kertoo podissa tarkemmin, uudet teknologiset saavutukset ovat mahdollistaneet sen, että tieto liikkuu myyjän ja päämiehen välillä saumattomasti ja tehokkaasti, ja tämä on johtanut siihen, että myyntiin keskittyvät agentuurit ovat pystyneet viemään myynnin tehokkuuden ja laadun erittäin korkealle tasolle. Kuten sekä Hemppa että Tomppa podissa käyvät läpi, pienemmällä yrityksellä ei ole enää tarvetta keksiä myynnin pyörää uudelleen.
Myynti on aina investointi
Toiminnon ulkoistaminen maksaa aina rahaa, mutta myynti on aina suuri ja raskas investointi. Kun alkaa laskemaan myynnin kustannusta siitä, kun myyjän rekrytoinnin avaa, ollaan viisinumeroisissa kustannuksissa helposti jo ennen kuin koulutus on kunnolla edes alkanut.
Myynnin ulkoistamalla parhaimmillaan investointi alkaa tuottamaan huomattavasti oman myyjän palkkaamista nopeammin. Lisäksi rahalle voi saada etenkin vähemmän seksikkäillä toimialoilla myös enemmän vastinetta kuin omaan organisaatioon palkatulta myyjältä, sillä ulkoistettua myyntiä tekevät agentit ovat usein kokeneita, ammattitaitoisia ja hyvin varustettuja mitä tulee erilaisiin myynnin työkaluihin.
Hemppa käy jaksossa tarkemmin myös hukkatyön vaikutusta kustannuksiin, ja sitä miksi ei ole järkevää, että yrittäjä itse yrittää tehdä myyntiä samalla kun pyrkii luotsaamaan kasvuyritystä oikealle kurssille. Monesti tulee todella kalliiksi, jos avainhenkilöt pyrkivät hoitamaan kaikki työtehtävät yrityksessä. Suurin osa yrittäjistä on yhtä mieltä siitä, että esimerkiksi kirjanpito kannattaa ulkoistaa, miksipä siis ei myös myyntiä?
Myynnin ulkoistaminen on myös joustavaa. Aina ei ole tarpeellista ulkoistaa koko myyntiprosessia, mutta esimerkiksi buukkauksen tai myyntiprosessin rakentamiseen voi hyvinkin ottaa firman ulkopuolelta osaamista.
Myynnin ulkoistamisen tulevaisuus
Myynnin ulkoistamiselle on yhä enenevissä määrin tarvetta. Tästä kertoo omalta osaltaan sekin, että aiheeseen liittyvät google-haut ovat koko ajan kasvussa. Tarvetta ei välttämättä ole toimialoilla ja yrityksissä, joita pidetään menestyvinä ja seksikkäinä, sillä heidän osaltaan rekrytointiprosessi on yhäkin positiivinen kokemus: Huipputekijät hakeutuvat paikoille ja myyjien uskollisuus on keskimääräistä korkeammalla tasolla.
Pienemmissä kasvuyrityksissä on kuitenkin paljon haasteita, kuten myös toimialoilla, jotka eivät ole juuri nyt muodissa. Näissä yrityksissä hyvän, valmiin myyjän löytäminen voi olla vaikeaa, ja tuoreen myyjän koulutus taas on niin kallis ja pitkä prosessi, ettei olemassaolostaan taisteleva yritys välttämättä pysty ottamaan sitä riskiä.
Jaksossa Hemppa käy läpi, miksi juuri tällaiset yritykset hyötyvät myynnin ulkoistamisesta. Jakson kuunneltuasi ymmärrät, miksi kasvuyritys voi löytää valtavasti säästöjä ja lisätehoa ottamalla myynnin tekijäksi toimijan, jolla on jo valmiiksi osaamista, resursseja ja verkostoja tehdä kauppaa
1:40 Kun etsit enkeleitä
1:42 Mitä arvonluonti yrityksessä tarkoittaa?
2:22 Provisiopalkka on myyntialan vitsaus
3:30 Kolme syytä miksi myynti kannattaa ulkoistaa
9:00 Eikö ulkoistus ole kalliimpaa kuin oman työntekijän palkkaaminen?
12:00 Myynti on aina kallista
14:00 Mikä on myynnin ulkoistamisen tulevaisuus?
18:10 Lean-periaate
19:56 Nordic Sales Crew